KRUCHE KORZENNE GWIAZDKI ŚWIĄTECZNE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie w przygotowaniu, niezwykle kruche i naprawdę pyszne ciasteczka, podobne w smaku do pierniczków. Gotowe ciasteczka możecie dodatkowo polukrować (choć już same w sobie są słodkie i pyszne!). Można je dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 szklanka drobnego cukru
    - ½ szklanki brązowego cukru
    - 3 ½ szklanki mąki pszennej
    - 80 g masła
    - 1 łyżeczka sody
    - ¾ łyżeczki soli
    - 1 ½ łyżki melasy lub miodu
    - ½ łyżeczki cynamonu
    - ½ łyżeczki imbiru
    - ¼ łyżeczki kardamonu
    - 2 jajka

Kruche korzenne gwiazdki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zmiksuj z oboma rodzajami cukru. Ciągle ubijając, dodaj kolejno jajka. Dolej melasę lub miód.
  • 2. Połącz z suchymi składnikami- mąką (dodawaną w dwóch partiach), solą, sodą oraz przyprawami korzennymi.
  • 3. Gotowe ciasto wstaw na kwadrans do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj cienko (ok.5 mm). Wykrawaj dowolne kształty i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 200oC ok. 7 minut (w zależności od wielkości ciastek).

Komentarze

Podobne przepisy