Krówkowe kulki z prosem

0 (0 ocen)

Zazwyczaj tego rodzaju słodkości wykonywałam z użyciem ryżu preparowanego. Tym razem dla odmiany zastosowałam proso- efekt pyszny, a kulki łatwiej się formuje ze względu na kształt prosa.

Składniki:

  • Składniki na około 20 sztuk:
    • 100 gram - ekspandowane proso,
    • 300 gram cukierków krówki,
    • 100 gram masła,
    • 2 łyżki gęstej śmietany,

Krówkowe kulki z prosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane krówki 1. Cukierki odwijamy z papierków i kroimy na mniejsze części
  • rozpuszczanie masła 2. Masło rozpuszczamy
  • formowanie 3. Po dokładnym wymieszaniu z jeszcze ciepłej masy odrywamy kawałki, z których formujemy kulki. Ich wielkość jest dowolna. U mnie miały one średnice około 3 cm.
    Gotowe kulki pozostawiamy do zastygnięcia.
  • dodanie prosa 4. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową, krówkową masę zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Następnie dodajemy do niej proso.
  • dodanie cukierków do masła 5. Do rozpuszczonego dodajemy cukierki oraz śmietanę.

Porady

Dodatkowo do masy można dodać kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy