Zazwyczaj tego rodzaju słodkości wykonywałam z użyciem ryżu preparowanego. Tym razem dla odmiany zastosowałam proso- efekt pyszny, a kulki łatwiej się formuje ze względu na kształt prosa.
Krówkowe kulki z prosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukierki odwijamy z papierków i kroimy na mniejsze części
2.Masło rozpuszczamy
3.Po dokładnym wymieszaniu z jeszcze ciepłej masy odrywamy kawałki, z których formujemy kulki. Ich wielkość jest dowolna. U mnie miały one średnice około 3 cm.
Gotowe kulki pozostawiamy do zastygnięcia.
4.Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową, krówkową masę zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Następnie dodajemy do niej proso.
5.Do rozpuszczonego dodajemy cukierki oraz śmietanę.
Komentarze