Krokodyl

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nazwa potrawy powstała kiedy po wyjęciu z piekarnika moja córka zauważyła przypadkowe pęknięcia na wierzchu i wykrzyczała: "Mamo, to wygląda jak krokodyl!" I tak już zostało.

  • 60 min

Składniki:

  • -1 marchewka
    -1 mała cukinia
    -10 pieczarek
    -1 czerwona papryka
    -pół cebuli czerwonej
    -pół cebuli białej
    -2 ząbki czosnku
    -1/2 piersi z kurczaka
    -szczypta suszonego tymianku
    -szczypta suszonej bazylii
    -kartonik krojonych pomidorów bez skórki
    -1 opakowanie ciasta francuskiego
    -1 jajko

Krokodyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, i podsmażać razem ze skrojoną w kostkę papryką. Po 2, 3 minutach wrzucić posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy już cebulka się zeszkli dorzucamy pieczarki oraz cukinię pokrojoną w niedbałą kostkę. Na oddzielnej patelni smażymy pierś z kurczaka w drobną kostkę w curry. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidory z kartonika oraz kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią oraz odrobiną curry. Smażymy przez kolejne 2 minuty i odstawiamy do przestygnięcia. Farsz nakładamy na połowę ciasta francuskiego, drugą połową przykrywamy. Sklejamy brzegi oraz robimy delikatne nacięcia w kratkę na górze.Smarujemy roztrzepanym jajkiem.Po upieczeniu będzie to wyglądało jak grzbiet krokodyla. Pieczemy w 180 stopniach przez do zrumienienia ciasta. (farsz już jest gotowy). Smacznego !

Porady

Na ciasto francuskie kłaść przestudzony farsz i przykrywać go szybko po czym wkładać do rozgrzanego piekarnika. Inaczej ciasto się rozrzedzi i nie utrzyma farszu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy