Krokiety z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy Ciasto Naleśnikowe:
Mleko i wodę wymieszać, oddzielić żółtka i białka, żółtka dodać do mleka, białka ubić na sztywną masę. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Mieszać aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Dodać sól, cukier, olej oraz pianę z białek i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 10min. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ciasto nalewać chochlą na patelnie, rozprowadzić olej, smażyć na zloty kolor z obu stron.
2.Farsz:
kroimy kapustę pekińską, ogórki kroimy w kostke i dodajemy do kapusty. W szklance rozrabiamy sos sałatkowy 1 łyżka oleju 2 łyżki wody, i dodajemy do kapusty. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach kroimy także cebule w kostkę. Pieczarki smażymy z cebulą, przyprawiamy. Pod koniec smażenia ścieramy żółty ser i dodajemy do pieczarek aby się rozpuścił. Następnie po usmażeniu dodajemy do kapusty i całość mieszamy.
3.Kiedy mamy już gotowy farsz robimy krokiety a więc, smarujemy naleśniki farszem, wkładamy parówkę, składamy boki i zawijamy, moczymy w jajku i bułce później smażymy. (Jeżeli parówki są długie przekrajamy na pół jak na zdjęciu). Życzę Smacznego
Porady
Do farszu można dodac np. czerwoną paprykę lub inne warzywa
Komentarze