Krokiety z jarmużem, serem i parówką

0 (0 ocen)

Na początek jarmuż musiałam przemycać w takich daniach. Teraz już rodzina przekonała się do niego i mogę dodawać go do wielu dań.

Składniki:


  • 300 g liści jarmużu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 op. kremowego serka
    1 łyżka masła
    sól i pieprz do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku
    6 naleśników
    3 parówki
    6 plasterków sera żółtego
    1 jajko
    bułka tarta do panierowania
    olej rzepakowy do smażenia

Krokiety z jarmużem, serem i parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    liście jarmużu oczyścić z twardych łodyg, poszarpać na kawałki i wypłukać dokładnie. Zblanszować, odcedzić.

    Cebulę posiekać w kostkę, wrzucić z masłem do rondelka i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć razem chwilę, dodać odcedzony jarmuż. Wymieszać i dusić razem chwilę.

    Dodać serek (użyłam kremowego serka śmietankowego do kanapek) i dusząc na małym ogniu mieszać, aż składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Dusić kilka minut.
    Zdjąć z ognia i przestudzić.

    Na każdym naleśniku rozsmarować farsz, położyć plasterek sera i pół parówki. Zwinąć jak krokieta.

    Opanierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na oleju rzepakowym i odsączyć na ręczniku papierowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy