Krokiety na bogato

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niby postne, ale mięsko przemycone.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Naleśniki:
    4 jajka
    2 szkl. mleka
    2 szkl. wody gazowanej
    3 szkl. mąki
    sól do smaku

    Farsz:
    50 dag kapusty kiszonej
    5 garści suszonych grzybów
    50 dag pieczarek
    2 duże cebule
    25 dag mięsa mielonego
    gałka muszkatołowa, kminek, majeranek, sól, pieprz

    Ponadto:
    olej do smażenia, jajko i bułka tarta do panierowania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Krokiety Przystawki

Krokiety na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vox38k 1. Farsz:
    Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Suszone grzyby namoczyć i ugotować do miękkości. Drobno pokroić.
  • image-23ml54q 2. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na maśle razem z cebulą. Kapustę kiszoną kroimy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy dużą szczyptę kminku i majeranku. Odcedzamy.
  • 3. Mięso mielone przesmażamy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem przesmażamy i doprawiamy do smaku gałką, solą, pieprzem.
  • image-1p4n9d8 4. Przystępujemy do zawijania krokietów. Na naleśnik nakładamy farsz, zakładamy dwa boki do środka i zawijamy.
  • image-0mobjbv 5. Naleśniki:
    Składniki na ciasto ubijamy mikserem i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie Dodajemy 2 łyżki oleju i smażymy na suchej patelni.
  • image-1oyb6bw 6. Zawinięte krokiety obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanych składników wyjdzie około 25-28 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować