Krewetki w papierze ryżowym z tymiankiem

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Krewetki to chyba moje ulubione owoce morza! A w połączeniu z chrupiącym papierem ryżowym tworzą niezwykłe, apetyczne połączenie! Potrawa nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też nieźle się prezentuje..

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki tygrysie: 3 sztuki
    - papier ryżowy: 1 sztuka
    - gałązka tymianku: 3 sztuki
    - roszponka garść: 1 sztuka
    - migdały: 1 łyżka
    - pomidor suszony: 1 sztuka

Krewetki w papierze ryżowym z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki dokładnie oczyszczamy i delikatnie solimy. Papier ryżowy kroimy na paski szerokości ok. 2 cm. na końcu każdego paska kładziemy krewetkę, dodajemy pół gałązki tymianku i zawijamy w taki sposób, aby ogonki pozostały na wierzchu.
  • 2. Rozgrzewamy oliwę (jeśli nie mamy czosnkowej, warto wcześniej wrzucić posiekany ząbek czosnku) i smażymy krewetki ok 2 minuty z każdej strony.
  • 3. Na talerzu układamy roszponkę, pokrojonego w paski pomidora i migdały. Na koniec układamy gotowe krewetki i posypujemy listkami tymianku.

    Smacznego!
  • 4. Więcej informacji i zdjęcia znajdziecie na blogu SmacznyKąsek.com:
    http://www.smacznykasek.com/?p=669

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy