Kremówka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szybki i pyszny deser do popołudniowej kawy

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto I:
    1 szklanka mąki tortowej,
    2 żółtka
    1/2 szklanki śmietany 18%
    Ciasto II:
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 kostki margaryny
    Krem:
    1 litr mleka
    6 płaskich łyżek mąki kartoflanej
    3 łyżki mąki krupczatki
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki masła
    30 g cukru waniliowego

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić ciasto I i II (oddzielnie). Ciasta rozwałkować, położyć jedno na drugim, następnie zwinąć w rulon, posiekać nożem, podzielić na połowę, rozwałkować i upiec dwa placki w temp. 180 stopni na złoty kolor. Wymiary blaszki: 25X38.
    Krem: Odlać szklankę mleka i rozmieszać z mąką kartoflaną, krupczatką i żółtkami. Do reszty mleka dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Zagotować, wlać wcześniej przygotowane mleko z mąką i żółtkami. Chwilę gotować. Gorącym kremem przełożyć placki. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy