Kremowa pasta z bobu i mascarpone otulona łososiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszna, kremowa, o wyrazistym smaku pasta z bobu i mascarpone.
Doprawiona czosnkiem oraz sokiem z cytryny.

Jej forma podania od razu wpada w oko i zachęca do jedzenia.

Pasta otulona mięsistymi plastrami wędzonego na zimno łososia, pełnego cennych witamin.

Do pasty idealnie pasują domowe tosty lub czosnkowa bagietka, prawdziwa uczta dla podniebienia :)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350g. świeżego bobu
    200g. serka mascarpone
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego kopru
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz
    2 plastry łososia

Kremowa pasta z bobu i mascarpone otulona łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotować do miękkości w osolonym wrzątku z paroma gałązkami kopru.
    Odcedzić, ostudzić, obrać z łupinek.
  • 2. Bób, pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, serek mascarpone, czosnek, koper, sos z cytryny oraz przyprawy umieścić w kielichu blendera.
    Zblendować.
  • 3. Z pasty uformować dwie wieżyczki, każdą otulić plasterkiem łososia.
    Podawać w towarzystwie cytryny, ze świeżą bagietką, np. czosnkową lub domowymi tostami.

Komentarze

Podobne przepisy