Krem czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy drobno i szklimy na masle, wrzucamy ją do buliony, połowę ząbków czosnku z głowki obieramy i drobno kroimy, polowe smażymy w lupinkach na oliwie, aż będa miekkie, wrzucamy je do bulionu, posiekany posznek smazymy na tej samej oliwie i po usmazeniu wrzucamy do bulionu, ziemiaki pokrojone w kostkę smazymy na oliwie na której wczesniej smazył się czosnek, wrzucamy je do bulionu i gotujemy do momętu aż będą miekkie. nastepnie blendujemy zupę, oraz ją redukujemy do uzyskania odkopwiedniej gęstości. doprawiamy solą pieprzem ulubionymi ziołami, dadajemy 2 łyżki śmietany. Podajemy z groszkiem ptysiowym
Porady
Jezeli lubicie intensywny czosnkowy smak, warto pod koniec gotowania zupy dodac do niej 2 ząbki czosnku przecisnietego przez praskę.
Komentarze