Krajanka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Robiliśmy ją kilka razy na święta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kostka margaryny
    7 jajek
    2 2/3 szklanki cukru pudru
    2 2/3 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    polewa
    Masa: 2 galaretki agrestowe i słoik powideł śliwkowych

Krajanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z pianą z białek.
    Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Pieczemy 2 białe i 2 kolorowe placki.
    Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Następnie dodajemy do niej powidła i mieszamy dokładnie. Przekładamy placki tężejącą galaretką zmieszaną z powidłami. Polewamy dowolną polewą.

Porady

Układać w blaszce, bo jeśli masa będzie jeszcze mało stężała wypłynie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy