Krajanka orzechowa

4.47 (154 ocen)

  • 60 min

Szybkie ciasteczka bo wystarczy pokroić upieczony placek :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    14 dag masła
    8 dag cukru pudru
    4 surowe żółtka
    35 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:
    4 białka
    26 dag cukru pudru
    20 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich

    Ponadto:
    dowolna marmolada
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Beza

Krajanka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, żółtka utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę (dużą prostokątną) i podpiec na złoty kolor. Następnie ciasto posmarować twardą marmoladą.
  • 2. Białka i cukier dobrze wymieszać, dodać pokrojone orzechy. Powstałą masę wylać na ciasto z marmoladą. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.

Porady

Orzechy zamiast posiekać można zmielić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Krab Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować