Kotlety z karkówki pod brokułową kołderką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Doskonałe na obiad. Znikają z talerza w mgnieniu oka.

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki bez kości,
    2 jajka,
    2 szklanki bułki tartej,
    1/2 brokuła,
    80g sera żółtego,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia.

Kotlety z karkówki pod brokułową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy na plastry i rozbijamy cienko tłuczkiem. Oprószamy solą oraz pieprzem. Płaty mięsa zanurzamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety na rumiano z dwóch stron.
  • 2. Brokuła gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dzielimy na małe różyczki.
  • 3. Na każdy usmażony kotlet nakładamy porcję brokuła. Wierzch oprószamy solą oraz pieprzem i posypujemy startym żółtym serem. Kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • 4. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy