Kotlety mielone pod kołderką z pora

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ale pyszne posmakujesz nie pożałujesz, same rozpływają się w ustach. Mielone kotlety z porową pierzynką.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 3 łyżki masła
    • Olej do smażenia
    • Por
    • ½ papryki czerwonej
    • 125 g sera żółtego
    • 125 ml śmietany 30%
    • 2 łyżki bułki tartej + do panierki
    • Pieprz
    • Sól
    • 2 łyżki przyprawy gyros
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone pod kołderką z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą gyros, wsypujemy dwie łyżki bułki tartej i wyrabiamy mięsa robimy duże kulki, rozpłaszczamy ręką na cienkie kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • por 2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojonego w krążki pora, doprawiamy pieprzem oraz solą. Wlewamy śmietanę i gotujemy do chwili aż sos zrobi się gęsty.
    Sos z porem układamy na każdym kotlecie.
  • ser 3. Ser oraz paprykę ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch każdego kotleta.
    Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.
  • danie 4. Kotlety gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować