Kotlety mielone pod kołderką z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą gyros, wsypujemy dwie łyżki bułki tartej i wyrabiamy mięsa robimy duże kulki, rozpłaszczamy ręką na cienkie kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
2.Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojonego w krążki pora, doprawiamy pieprzem oraz solą. Wlewamy śmietanę i gotujemy do chwili aż sos zrobi się gęsty.
Sos z porem układamy na każdym kotlecie.
3.Ser oraz paprykę ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch każdego kotleta.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.
Komentarze