Pierś z kurczaka pod szpinakowo-brokułową kołderką

0 (0 ocen)

smaczne na obiad oraz duże i małe przyjęcia

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    20 dag żółtego sera
    400 g mrożonego szpinaku
    1 mały brokuł
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    4 łyżki maggi w płynie
    1 żółtko
    2 jajka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    bułka tarta
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka pod szpinakowo-brokułową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić. W garneczku rozgrzać masło. Dać na nie rozmrożony szpinak. Smażyć do momentu odparowania płynu. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i razem z maggi dodać do szpinaku. Wymieszać. Próżyć razem jeszcze przez 2 minuty. Na samym końcu dodać żółtko i energicznie zamieszać, żeby nie powstały grudki. Odstawić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzić. Odstawić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piersi z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem do mięsa na kotlety. Obsypać solą i pieprzem z dwóch stron. Jajka rozbełtać. Kotlety obtaczać najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety układać w naczyniu żaroodpornym. Każdy posmarować przygotowanym wcześniej szpinakiem, na to poukładać brokuły i na wierzch posypać starty żółty ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w 180 - 200 st C . Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować