2 piersi z kurczaka
20 dag żółtego sera
400 g mrożonego szpinaku
1 mały brokuł
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
4 łyżki maggi w płynie
1 żółtko
2 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Pierś z kurczaka pod szpinakowo-brokułową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić. W garneczku rozgrzać masło. Dać na nie rozmrożony szpinak. Smażyć do momentu odparowania płynu. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i razem z maggi dodać do szpinaku. Wymieszać. Próżyć razem jeszcze przez 2 minuty. Na samym końcu dodać żółtko i energicznie zamieszać, żeby nie powstały grudki. Odstawić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzić. Odstawić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piersi z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem do mięsa na kotlety. Obsypać solą i pieprzem z dwóch stron. Jajka rozbełtać. Kotlety obtaczać najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety układać w naczyniu żaroodpornym. Każdy posmarować przygotowanym wcześniej szpinakiem, na to poukładać brokuły i na wierzch posypać starty żółty ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w 180 - 200 st C . Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Komentarze