Kotleciki mielone z kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kotleciki są niezwykle mięciutkie i smaczne , często podawane z ziemniakami i surówką z buraczków, co stanowi wspaniały zestaw obiadowy

  • 50 min

Składniki:

  • 450g mielonego mięsa, 1 średni kalafior, 1 młoda cebula, 1 ząbek czosnku, 3 kromki białego chleba, 3/4 szklanki mleka, sól, pieprz, olej do smażenia,

Kotleciki mielone z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucam do wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy ok. 10 minut tak aby nie był za miękki. W misce mieszamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek z mięsem. chleb moczymy w mleku i dodajemy do całości, przyprawiamy i dokładnie wyrabiamy. Ugotowany kalafior kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki które smażymy na rozgrzanym oleju.

Porady

Do kotletów mielonych zamiast bułki tartej lepiej dodać chleb bądź bułki namoczone w mleku. Dzięki temu kotlety zawsze będą mięciutkie.

Komentarze

Podobne przepisy