Kostki z wędzoną rybą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowe kostki z pieczywa, przełożone różnymi pastami.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciemne pieczywo: 250 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - makrela wędzona: 1 sztuka
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - przecier pomidorowy: 1 łyżeczka
    - słodka papryka: 0.25 łyżeczki
    - sól i czerwony pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - majonez: 2 łyżeczki
    - orzechy włoskie: 6 sztuk
    - starty chrzan: 1 łyżeczka

Kostki z wędzoną rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane na twardo jajka pokroić w bardzo drobną kostkę. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości i posiekać. Orzechy obrać ze skóry i zmielć. Szczypiorek drobno pokroić.
  • 2. Makrelę połączyć z majonezem, szczypiorkiem i jajkami. Dokładnie wymieszać i utrzeć. Otrzymaną masę podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać zmielone orzechy, do drugiej części dodać przecier pomidorowy i słodką paprykę. Trzecią część połączyć z chrzanem. Wszystkie pasty doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Kromki pieczywa posmarować na przemian różnymi pastami i ułożyć jedną na drugiej. Obciążyć talerzem i wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem pieczywo pokroić w prostokąty. Kostki ozdobić natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy