Koreańskie szaszłyczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

wyszukane kiedys w książeczce z kuchnią wschodu

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    1 marchewka
    4 jajka
    olej do smażenia
    2 łyżki oleju sezamowego
    2 łyżki sosu sojowego
    pół łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżeczka cukru
    pieprz
    por
    pół łyżeczki ziaren sezamu

Koreańskie szaszłyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś i marchewkę ugotować w osolonym wrzątku. ok 15 min.
    Wyjąć i wystudzić. Marchewkę pokroić w słupki ok 5 cm długie, Mięso też pokroić w 5 cm paski. Jajka rozbić oddzielić białka od żółtek .. białka wymieszać z odrobiną soli i usmażyć omlet .. to samo zrobić z żółtkami , ( ja dodałam po szczypcie proszku do pieczenia) Omlety również pokroić w 5 cm paski.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć pokrojony por i mięso, dodać olej sezamowy, czosnek, pieprz, cukier i sos sojowy.. smażyć ok 10 min.
    Po przestudzeniu nadziewać na przemian na metalowe lub drewniane szpikulce.
    Podawać posypane sezamem, dodatkowo w osobnej miseczce podać sos sojowy, oraz pokrojony pomidor lub sałatę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy