Kopytka zapiekane w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, obieramy
i gotujemy w osolonej
wodzie. Studzimy i mielimy.
Dodajemy mąkę, jajko, po
szczypcie soli i majeranku. Zagniatamy
ciasto. Formujemy
wałki (śr. 2 cm), spłaszczamy
i kroimy ukośnie w kilkucentymetrowe
kawałki. Gotujemy 2
minuty od wypłynięcia w osolonej
wodzie z łyżką oleju. Odcedzamy.
2.Sos: czosnek i cebulę drobno
kroimy. Szklimy na oleju. Dodajemy
pokrojone pomidory, pieprz,
sól i rozmaryn. Dusimy.
3.Kopytka wkładamy do posmarowanej
olejem formy, posypujemy
serem i polewamy sosem.
Pieczemy ok. 15 minut w 200 °C.
Komentarze