Kopytka zapiekane w pomidorach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotuję dla męża i trójki dorosłych dzieci. Babcia i mama były moimi nauczycielkami. Od nich mam przepisy na tradycyjne potrawy.

Składniki:

  • ● 60 dag ziemniaków
    ● 3/4 szkl. mąki
    ● jajko
    ● 4 pomidory
    ● cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● sól, pieprz
    ● rozmaryn
    ● majeranek
    ● 15 dag startego żółtego sera
    ● olej

Kopytka zapiekane w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, obieramy
    i gotujemy w osolonej
    wodzie. Studzimy i mielimy.
    Dodajemy mąkę, jajko, po
    szczypcie soli i majeranku. Zagniatamy
    ciasto. Formujemy
    wałki (śr. 2 cm), spłaszczamy
    i kroimy ukośnie w kilkucentymetrowe
    kawałki. Gotujemy 2
    minuty od wypłynięcia w osolonej
    wodzie z łyżką oleju. Odcedzamy.
  • 2. Sos: czosnek i cebulę drobno
    kroimy. Szklimy na oleju. Dodajemy
    pokrojone pomidory, pieprz,
    sól i rozmaryn. Dusimy.
  • 3. Kopytka wkładamy do posmarowanej
    olejem formy, posypujemy
    serem i polewamy sosem.
    Pieczemy ok. 15 minut w 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy