Kopiec kreta

0 (0 ocen)

Proste i smaczne danie obiadowe. Nazwa wymyślona w związku z wyglądem potrawy.

Składniki:

  • Składniki podstawowe (danie dla dwóch osób):

    ryż długoziarnisty 200 gram
    piers z kurczaka podwójna 1 sztuka
    brokuł mały 1 sztuka
    pomidorki koktajlowe 2 sztuki

    Składniki dodatkowe - przyprawy:

    kurkuma 1 łyzeczka
    koper 2 gałązki
    przyprawa złocista do kurczaka lub inna 1,5 łyzki
    olej rzepakowy 4 łyżki
    sól i pieprz do smaku

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, zachowując poźniej 6 łyżek wody z gotowania.
    Połowę różyczek brokuła miksujemy na puree razem z wodą z gotowania brokuł i przyprawiamy pieprzem.
  • 2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Mięsko nacieramy przyprawą złocistą do kurczaka. Rozgrzewamy patelnię i smażymy mięso na 4 łyzkach oleju na złocisty kolor.
  • 3. Ryż zalewamy 1,5 szklanki wody i dusimy na wysokiej patelni, aż będzie ugotowany i woda wyparuje (czasami należy dodać troszkę więcej wody w trakcie, gdyby okazało się, że jest jej za mało), przy czym w połowie gotowania dodajemy kurkumę oraz przyprawiamy lekko solą.
  • 4. Na talerzu formujemy z ryżu kopiec kreta, w srodek wkładamy pomidorka.
    Na zewnątrz kopca wykładamy puree brokułowe, a na nim układamy kawałki usmażonej piersi z kurczaka oraz resztę różyczek brokuła.
    Posypujemy posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy