Koperkowo - śmietankowa polędwica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Polędwicę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 3 cm plastry. Każdy plaster lekko rozbić ręką.
2.
Patelnię rozgrzać, posmarować masłem, włożyć polędwiczki i smażyć po 4 min z każdej strony.
3. Włożyć drobno pokrojoną cebulę
4. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością gorącej wody celem zrównania temperatury i niewielkimi ilościami podlewać polędwiczki, wysmażając ją. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, wsypać jedną łyżkę koperku i chwilę smażyć.
5. Wlać pozostałą śmietanę, dodać niewielką ilość gorącej wody i dusić chwilę na wolnym ogniu.
6. Na koniec sos zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, zagotować, wsypać pozostały koperek i już nie gotować.
Komentarze