Konfitura z jarzębiny

0 (0 ocen)

Mama nauczyła mnie tej cudownej konfitury. W naszym domu to już legenda;)

Składniki:

  • 1kg owoców jarzębiny

    0,5l wody,

    1,5 kg cukru

Konfitura z jarzębiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzełe owoce jarzebiny, mogą być zbierane po pierwszych przymrozkach czyli jest idealny na to czas., umyć opłukać, obgotować około 5 min w dużej ilości wody odcedzić. Obgotowane grona jarzebiny zalać gorącym syropem i pozostawić na kilka godzin. Nastepnie doprowadzić konfiturę do wrzenia i znów pozostawić na 2-3 godziny. Tak postępować aż owoce w konfiturze nabiorą szklistego wyglądu. Gotową konfiturę nakładać do słoików i od razu uszczelniać.

Komentarze

Podobne przepisy