Konfitura z jarzębiny do mięsa na ostro

  • wyświetlono: 3992 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Pyszna konfitura owocowa z jarzębiny z dodatkiem ostrych przypraw. Doskonała do mięsa.

  • 150min

Składniki

2 kg dojrzałych owoców jarzębiny
800 g miodu wielokwiatowego
3 szklanki cukru
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka imbiru
3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura z jarzębiny do mięsa na ostro

  • dojrzałe owoce jarzębiny1. Zbieramy owoce jarzębiny z drzewa z dala od ruchliwej drogi i autostrady.
    Zbiór owoców jarzębiny przeprowadza się, kiedy zaczynają dojrzewać i uzyskują czerwoną barwę. Ścina się całe baldachy, a owoce oddziela.
  • przebieranie owoców jarzębiny2. Dojrzałe owoce jarzębiny, obieramy z liści, szypułek. Myjemy pod bieżącą wodą na sicie. Osuszamy.
  • przemrożone owoce jarzębiny, miód3. Owoce jarzębiny możemy w torebce foliowej, przemrozić w zamrażalniku.
    Po 48 godz. wsypujemy owoce do rondla, wlewamy miód.
  • jarzębina, miód i cukier w rondlu- przed smażeniem4. Wsypujemy cukier.
  • smażenie konfitury z jarzębiny5. Smażymy na małym ogniu, mieszamy drewnianą łyżką- ok. 2 godz.
  • imbir, chilli, czosnek6. Obieramy czosnek. Przygotowujemy sproszkowane: imbir i chilli.
  • doprawianie konfitury7. Pod koniec przesmażania wsypujemy przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy, lekko przesmażamy.
  • dobrze przesmażona konfitura z jarzębiny8. Konfitura jest dobrze przesmażona wówczas, kiedy po nałożeniu jej na zimny spodeczek nie rozpływa się, jest gęsta, szklista, ma piękną ciemną barwę.
  • konfitura z jarzębiny w słoiczkach9. Wyparzamy małe słoiczki.
    Nakładamy gorącą konfiturę. Zakręcamy słoiki. Odwracamy je do góry dnem. Studzimy.
    Wynosimy w chłodne, ciemne miejsce.
  • konfitura z jarzębiny do mięsa na ostro10. Konfitura z jarzębiny jest doskonałym dodatkiem do mięsa, serów, min brie lub camembert.
  • konfitura z jarzębiny do mięsa na ostro11. Smacznego :)

Porady

Z tych proporcji wychodzi 10 malutkich słoiczków.
Jarzębina pospolita, a prawidłowa nazwa, to jarząb pospolity.
Owoce jarzębiny zbieramy po pierwszych przymrozkach, mają wtedy mniej cierpki smak. Możemy je także dojrzale przemrozić w zamrażalniku, wkładamy je na 48 godz. Przemrożone owoce mają łagodniejszy smak i są mniej gorzkie.
Konfitura z jarzębiny jest pysznym dodatkiem do mięsa.
Jarzębiną zawiera tyle witaminy C, co owoce cytrusowe. Mogą być bardzo smacznym uzupełnieniem kuracji antyprzeziębieniowych.
Owoce, poza kwasami organicznymi i karotenoidami mają substancje garbnikowe, gorycze, węglowodany ( alkohol cukrowy – sorbitol), a także prowitaminy A.
Stosowane w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Mają też właściwości moczopędne,stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby. Pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz w przewlekłych zaburzeniach trawiennych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoimbirczosnekWielkanoctania kuchniachillizdrowie na talerzukuchnia staropolskaPrzyjęcie rodzinneSEZONOWE DANIAłatwy przepisciekawy przepisprzetwory z owoców na zimęowoce jarzębinykonfitura z jarzębiny na ostrokonfitura owocowa do mięsasłodko- ostra konfitura z jarzębinyprzetwory z jarzębiny

Komentarze

Podobne przepisy

Konfitura cytrynowa do mięs i ryb.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Konfitura cytrynowa do mięs i ryb.

Konfitura świetnie koresponduje...

borówki

Dodane przez: majka190382

BORÓWKI LEŚNE DO MIĘSA- DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ

Prawdziwy stary przepis od mojej...

Marynowane rzodkiewki do mięsa z grilla

Dodane przez: ewaeu

Marynowane rzodkiewki do mięsa z grilla

Doskonały dodatek do kiełbaski,...

Ogórki z jarzębiną

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ogórki z jarzębiną

Doskonały pomysł na zachowanie...

Konfitura ( sos) z czerwonej cebuli do burgerów

Dodane przez: JOANNA 55a

Konfitura ( sos) z czerwonej cebuli do burgerów

Konfitura z czerwonej cebuli jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE