Konfitura z czerwonej cebuli

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

dealna jako dodatek do różnych dań mięsnych.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - cebula czerowna: 1 kilogram
    - czosnek przeciśnięty: 4 ząbki
    - tymianek suszony l: 1 łyżka
    - syrop z malin: 4 łyżki
    - oliwa z oliwek: 70 gramów
    - ocet basamiczny: 25 mililitrów
    - miodu naturalnego: 3 łyżki
    - sól i pierz: 2 szczypty

Konfitura z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w tzw. piórka, lekko solimy i smażymy na małym ogniu na oliwie do momentu aż się zeszkli (mieszając od czasu do czasu). Pod koniec smażenia dodajemy tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, syrop malinowy oraz pieprz i sól do smaku i znowu dusimy przez chwilę. Gdy cebula będzie już całkiem miękka dodajemy miód oraz ocet balsamiczny (ja używam ocet balsamiczny z Modeny). Całość mieszamy i dusimy aż zgęstnieje. Wtedy przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy wieczkiem do dołu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy