Kolorowe zdrówko na talerzu

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Danie proste w przygotowaniu, ale niebanalne w smaku i do tego zdrowe :)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:


  • - marchew: 1 sztuka
    - cukinia zielona mała: 0.5 sztuki
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - ocet winny: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka

Kolorowe zdrówko na talerzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paseczki (ja użyłam do tego celu obieraczki do warzyw). Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ i również tniemy na cieniutkie długie paseczki.
  • 2. Warzywa zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach hartujemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Dodajemy ocet i olej, doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na talerz lub na półmisek i obficie posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (192 ocen)

Chlebek "zdrówko"