Kolorowa fasolowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja ulubiona zupa. Fasolową robię na wędzonce, wołowinie czy tak jak dzisiaj na skrzydełkach z kurczaka. A że rozpędziłam się z fasolą to dodałam cielęcą kostkę bulionową. Jest pysznie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 skrzydełek
    800g fasoli białej i czerwonej
    1,5 kostki bulionowej cielęcej
    2,5 litra wody
    2 liście laurowe
    3 ziela angielski
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 selera
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę / jak ktoś lubi /
    3 – 4 ziemniaki

Kolorowa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą, zostawiamy na noc.
  • 2. Następnego dnia myjemy skrzydełka zalewamy wodą doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy szumowiny. Teraz dodajemy ziele, liść i sól oraz obie fasole wraz z wodą w której się moczyły. Gotujemy do miękkości skrzydełek, które po ugotowaniu wyjmujemy i obieramy.
  • Kolorowa fasolowa 3. Do gotującej się fasoli dodajemy obrane warzywa, kostkę bulionową i ponownie gotujemy do miękkości fasoli. Pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki następnie majeranek, tymianek i przygotowane mięso. Jak ziemniaki będą miękkie to doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy