Ciasto KOKOSKI

0 (0 ocen)

  • 50 min

To ciasto jest ulubionym wypiekiem moim i mojej siostry a dodatkowym plusem jest łatwość przygotowania i krótki czas potrzebny do jego zrobienia.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 łyżki miodu,5 dag masła,30 dag cukru,2 jajka,1/2 szkl. mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 40 dag mąki
    Polewa:
    kostka masła lub margaryny,25 dag cukru,8 łyżek mleka,2-3 łyżki kakao

    20 dag wiórków kokosowych

Ciasto kokoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, mleka, masło i cukier podgrzać razem do rozpuszczenia.
    Do przestudzonej mieszaniny wbić jajka i roztrzepać ,wsypać przesianą mąkę z proszkiem ,wyrobić ciasto drewnianą łyżką.
    Wylać na przygotowana formę. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku ok 160 stopni.
    Ostudzić, pokroić na kawałki.
    Przygotować polewę. Składniki ogrzewać na małym ogniu do zmieszania się w gładką masę.
    Polewę przestudzić troszeczkę.
    Kawałki ciasta maczać w polewie, obsypywać wiórkami kokosowymi (20 dag).
    Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Porady

Wygodnie jest nabijać na widelec kawałki ciasta i oblewać je pędzelkiem kuchennym a następnie zebrać tym pędzelkiem nadmiar masy. Po obsypaniu wiórkami wygodnie jest położyć gotowe kawałki na papierze do pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy