Kokardki w sosie tuńczykowym

0 (0 ocen)

Aromat jaki się unosi podczas przyrządzania tej potrawy jest cudowny!!! Gwarancja smaku!

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu kokardki
    1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
    100 g kukurydzy z puszki
    100 ml śmietanki 30 %
    50 g parmezanu
    5 ząbków czosnku
    sól, pieprz kolorowy mielony, natka pietruszki

Kokardki w sosie tuńczykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:

    Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Na patelnię wylać olej z tuńczyka i go rozgrzać. Na oleju podsmażyć czosnek, ale uważać, żeby się nie przypalił.
    Dodać tuńczyka, wlać śmietankę, dodać kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

  • 2. Makaron ugotować al dente, odcedzić i gorący połączyć z sosem.
    Parmezan zetrzeć na tarce i delikatnie połączyć z makaronem.
    Podawać od razu póki gorące, bo wtedy jest najlepsze.

Porady

Jeśli makaron zrobimy wcześniej, to wypije on sos, wtedy należy przy każdym podgrzaniu dodać ok. 3 łyżki mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy