Kluski lane na mleku z liofilizowanymi owocami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smak dzieciństwa podkręca dodatek liofilizowanych borówek i ananasa.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka
    jajko
    2-3 łyżki mąki krupczatki
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    łyżka cukru

    2 łyżki liofilizowanej borówki amerykańskiej
    2 łyżki ananasa liofilizowanego

Kluski lane na mleku z liofilizowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukry doprowadzamy do zagotowania.

    Jajko za pomocą widelca łączymy z mąką. Powinniśmy otrzymać konsystencję zbliżoną do gęstej śmietany.

    Do gotującego mleka wlewamy masę jajeczną i ciągle mieszamy. Gotujemy przez około 2 minuty.

    Zupę mleczną przelewamy do miseczek. Każdą porcję posypujemy liofilizowanymi owocami.

Porady

Rada: W sezonie możemy użyć świeżych jagód, malin, poziomek itp.

Komentarze

Podobne przepisy