KLUSKI LANE NA MLEKU

4.5 (172 ocen)

  • 10 min

Staram się aby przygotowane przeze mnie potrawy były zdrowe i estetycznie podane. Produkty mleczne powinny być stałym elementem codziennej diety, ponieważ głównym źródłem wapnia. Moja córeczka Natalka bardzo lubi kluski przygotowane w taki sposób.

  • 10 min

Składniki:

  • • 2 jajka
    • 1 łyżka wody
    • 4-5 łyżek mąki pszennej
    • 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • kilka suszonych moreli
    • 2 szklanki mleka
    • 1 duży banan
    • sol, cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski lane na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbij jajka, starannie roztrzep, dodaj łyżki wody. Stopniowo dosypując mąkę ucieraj mikserem lub łyżką, aż ciasto stanie się dość gęste i gładkie. Ucieraj je jeszcze kilka minut aby stało się puszyste, ale pamiętaj że musi pozostać lejące.
  • 2. W rondelku zagotuj lekko posoloną wodę i na wrzątek cienkim strumieniem wlewaj przygotowane ciasto. Przemieszaj łyżką i gotuj około minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie wody.
  • 3. Odcedzone na sicie kluski rozłóż na talerze, zalej lekko posłodzonym podgrzanym mlekiem. Do każdej porcji włóż plasterki banana, pokrojone na kawałki suszone morele i posyp posiekaną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować