1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Przygotować naczynie do zapiekania. Cebulę obrać i posiekać dość drobno. Ziarna kolendry zmielić lub utłuc w moździerzu. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać cebulę i zacząć podsmażać, dodać do cebuli zioła (kolendra, oregano, rozmaryn). Smażyć aż cebula się zeszkli. Wyłączyć ogień pod patelnią, cebulę z ziołami wystudzić. W misce wymieszać ze sobą ziemniaki, mięso, jajko, musztardę, sól i pieprz cytrynowy. Dodać podsmażoną cebulę i mieszać całość aż masę będzie można uformować w duży klops. Masę mięsną przełożyć do naczynia do zapiekania, uformować w zgrabny klops. Piec przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni C, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i zapiekać jeszcze ok. 35 minut do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika. Podany czas pieczenia jest orientacyjny.
Smacznego!
Porady
Podajcie z ziemniakami, ryżem, makaronem, chlebem i sosem pomidorowym :)
Komentarze