Klasyczne warstwowe śledzie w oleju

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Choć jest to stały element biesiadowania typowo "po polsku", ja dopiero niedawno się doń przekonałam - za sprawą tego prostego przepisu

  • 6 godz.

Składniki:

  • 6-8 płatów śledziowych - matiasów
    pół pęczka szczypiorku
    sok z 1/2 cytryny
    pieprz ziołowy
    olej rzepakowy

Klasyczne warstwowe śledzie w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namaczamy śledzie w zimnej wodzie przez ok. 6-8h, po tym czasie zlewamy wodę, myjemy ryby i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • 2. Osączone kroimy w ukośne paski (z jednego płata zwykle wychodzą 4 paski)
  • 3. Układamy w miseczce warstwowo: śledzie, sok z cytryny, pieprz, szczypiorek itd. aż wykorzystamy wszystkie śledzie, całość zalewamy olejem, odstawiamy do lodówki (podczas przechowywania w lodówce należy przykryć danie)

Komentarze

Podobne przepisy