keks jabłkowy z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię nowinki kulinarne, jednak cenię dorobek kulinarny pokoleń w mojej rodzinie. Dlatego najlepsze są sprawdzone przepisy oparte na popularnych, łatwo dostępnych składnikach. Taki keks zawsze się ładnie upiecze i długo będzie cieszył smakiem na świątecznym stole, ale warto go przygotować również

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    Po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
    Pół szklanki płatków owsianych
    Pół szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
    ¾ kostki masła
    Szklanka cukru
    1,5 -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kilka jabłek
    Opakowanie cukru waniliowego

Keks jabłkowy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem zwykłym, cukrem waniliowym i jajkami.(Dodawaj po jednym jajku dokładnie ucierając). Dodaj płatki owsiane, orzechy oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Włóż namoczone wcześniej rodzynki oraz kawałki jabłek. Przełóż na blachę o wymiarach 35 na 10 cm. Piecz w temp. 160-180 stopni przez niecałą godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy