Keks z rodzynkami i figami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna propozycja do popołudniowej kawy.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jaja
    175 g cukru
    175 g masła
    240 g mąki
    150 g rodzynek
    1 płaska łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    esencja waniliowa
    100 g białej czekolady
    20 g śmietanki 30 %
    płatki kokosowe
    3 świeże figi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks

Keks z rodzynkami i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut.
  • 2. Ucieramy masło z cukrem stopniowo dodając po 1 jajku i po trochu mąki wymieszanej z sodą i proszkiem.
  • 3. Ucieramy wszystkie kilka minut, dodajemy odsączone rodzynki. Mieszamy i wykładamy do natłuszczonej foremki do keksówki. Pieczemy ok 60 min w 180 st. Studzimy.
  • 4. Zagotowujemy śmietankę i zalewamy posiekaną czekoladę. Mieszamy, w razie potrzeby podgrzewamy w kąpieli wodnej. Polewamy wystudzony keks.
  • 5. Dekorujemy figami pociętymi w ósemki oraz płatkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Figi Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować