Keks bakaliowy

0 (0 ocen)

Pelen bakali z dodatkiem jablka,co sprawia ,ze jest bardzo wilgotny a zarazem puszysty.

Składniki:

  • 3 jajka
    200 gr maki pszennej
    50 gr maki razowej
    150 gr cukru
    4 lyzki oleju
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    1/2 lyzeczki sody
    100 gr rodzynek
    50 gr orzechow
    2 jablka
    2 marchewki

Keks bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem,kolejno dodajemy obydwie maki,olej,proszek do pieczenia i sode,kolejno marchewke starta na tarce o malych oczkach,jedno jablko pokrojone w kostke drugie natomiast starte na tarce o grubych oczkach i na koncu rodzynki i orzechy drobno pokrojone.Wymieszac dobrze i wylac do keksowki wylozonej papierem do pieczenia.Piec w 180°35'
    Ostudzony polac dowolna polewa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy