Kebabczety

5 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Aromatyczne mielone z grilla.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso mielone wieprzowe/wołowe: 60 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - oregano: 1 łyżka
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Kebabczety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy mięso i dodajemy czosnek (wyciśnięty) wbijamy jajko, dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby składniki "się przegryzły".
  • 2. Ze schłodzonej masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe wałeczki długości około8 cm. i mniej więcej2,5 cmgrubości.
  • kebabczety na grillu 3. Układamy na aluminiowej tacce (chyba, że robimy na grillu elektrycznym to nie musimy) i grillujemy, aż się usmażą i ładnie popieką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy