Kawa z czekoladą na gorąco

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kawa z czekoladą idealnie sprawdzi się w pochmurne i ponure dni, doda nam energii i poprawi humor.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 200ml zaparzonej kawy
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki masła
    60-70 ml mleka
    1 łyżka spirytusu

Kawa z czekoladą na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki czekolady pogrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sam koniec, dodać łyżkę spirytusu i energicznie rozetrzeć w masie. W razie konieczności można również dodać odrobinę mleka lub wody, jeśli okaże się, że czekolada za bardzo odparowała lub – jeśli jest zbyt rzadka – odparować ją na wolnym ogniu. Gorącą czekoladę przelać do szklanki, dodać kawę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy