Kartoflanka z soczewicą, szczawiem, chrzanem oraz miętą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Banalna w przygotowaniu, choć niebanalna w smaku zupa ziemniaczana z dodatkiem charakternych składników – szczawiu, chrzanu i mięty. Czerwona soczewica oraz przyprawy Dalekiego Wschodu nadają potrawie orientalnego wyrazu.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 750 g obranych ziemniaków
    120 g suchej czerwonej soczewicy (połówki)
    3 – 4 obrane ząbki czosnku
    3 kopiaste łyżki posiekanego szczawiu
    2 łyżki chrzanu konserwowego (ze słoika)
    3 łyżeczki posiekanej mięty
    6 szklanek bulionu warzywnego
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    1 szklanka śmietanki UHT 12%
    2 – 3 łyżki oliwy lub oleju
    1 kopiasta łyżeczka mielonej przyprawy curry
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    1 łyżeczka kminku mielonego
    szczypta mielonej chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

Kartoflanka z soczewicą, szczawiem, chrzanem oraz miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflanka z soczewicą, szczawiem, chrzanem oraz miętą 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekany czosnek, szczaw, curry, kurkumę, kminek oraz chilli. Składniki smażyć ok. 1 min, mieszając.
  • Kartoflanka z soczewicą, szczawiem, chrzanem oraz miętą 2. Następnie dołożyć pokrojone w małą kostkę ziemniaki, wsypać soczewicę, wlać bulion, przecier pomidorowy i śmietankę. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 20 – 25 min.
  • Kartoflanka z soczewicą, szczawiem, chrzanem oraz miętą 3. Na końcu dodać chrzan, wsypać miętę oraz przyprawy do smaku – wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.

Komentarze

Podobne przepisy