Banalna w przygotowaniu, choć niebanalna w smaku zupa ziemniaczana z dodatkiem charakternych składników – szczawiu, chrzanu i mięty. Czerwona soczewica oraz przyprawy Dalekiego Wschodu nadają potrawie orientalnego wyrazu.
Kartoflanka z soczewicą, szczawiem, chrzanem oraz miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekany czosnek, szczaw, curry, kurkumę, kminek oraz chilli. Składniki smażyć ok. 1 min, mieszając.
2.Następnie dołożyć pokrojone w małą kostkę ziemniaki, wsypać soczewicę, wlać bulion, przecier pomidorowy i śmietankę. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 20 – 25 min.
3.Na końcu dodać chrzan, wsypać miętę oraz przyprawy do smaku – wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.
Komentarze