Karkówka z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Prosty i szybki sposób na pyszny obiad :-)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki
    2 spore cebule
    1/2 kg pieczarek
    mąka
    olej
    sól
    pieprz
    1 kostka rosołowa mięsna
    Vegeta
    Delikat Knorr’a do mięs

Karkówka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać i pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa oprószyć wegetą i Delikatem Knorr’a z obu stron. Na patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Pieczarki obrać, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w piórka. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa włożyć pieczarki i cebulę. Oprószyć solą. Smażyć na małym ogniu. Pieczarki z cebulą wyłożyć na plastry mięsa.
  • 3. W 1/2 litra wody rozpuścić kostkę mięsną. Zalać wywarem mięso i grzyby. Przykryć naczynie i piec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez ok. 1,5 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy