karczek pod mięciutką kołderką:)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie-palce lizać!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 10 plastrów karczku
    3-4 cebule
    5 dużych ziemniaków
    majeranek, sół, pieprz, bułka tarta
    jajko
    25 dkg żółtego sera
    keczup, olej do smażenia

Karczek pod mięciutką kołderką:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry karczku lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsmażamy z obu stron na patelni
  • 2. Karczek przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelni szklimy cebule, pokrojone w kostkę. Cebulę nakladamy równą warstwą na karczek.(razem z tłuszczem z patelni)
  • karczek pod mięciutką kolderką 3. Ziemniaki scieramy na tarce z malymi oczkami, dodajemy sól, pieprz, bułkę tartą i jajko. Mieszamy masę ziemniaczaną i nakładamy równą warstwę na karczek z cebulą.
  • karczek 4. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i dodajemy keczup oraz posypujemy warstwą sera zółtego. Zapiekamy 10-15 minut.
  • karczek 5. Podajemy gorące

Komentarze

Podobne przepisy