Kapuśniaczki

5 (1 ocen)

  • 60 min

Kapuśniaczki to ulubione danie mojej córki. Dlatego co roku są u nas na święta Bożego Narodzenia.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    50 dag mąki pszennej
    4 dag drożdży
    2 jajka
    3/4 szklanki mleka
    1 kostka margaryny
    3/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    sól i pieprz, suchy koperek
    1 jajko do smarowania

    nadzienie
    45-50 dag kapusty kwaszonej ( UGOTOWANA)
    30-35 dag pieczarek
    1 łyżka oleju
    1 cebula
    1 jajko
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0a4aafi 1. Ugotowaną kwaszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu.
    Kapustę odcedzamy i drobno siekamy.

    Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy i albo tniemy na prostokąty , nadziewamy farszem i zawijamy.
    Albo nakładamy farsz na środek ,całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty.
  • 2. Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia.
    Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.
    Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor .
    Temperatura 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować