Kapuśniak Flaminga

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na taką zupkę pewnie każdy się skusi, smaczna pożywna na bazie młodej kapusty z dodatkiem kuleczek mięsnych, bez potrzeby robienia drugiego dania.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kuleczki mięsne:
    • ½ kg mięsa mielonego
    • 1 jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki śmietany 12 %
    • Sól
    • ½ łyżeczki papryki ostrej
    • 1 łyżka majeranku
    • Olej do smażenia
    Składniki pozostałe:
    • ½ kg ziemniaków
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 1 młoda kapusta
    • 1 papryka czerwona
    • 200 g przecieru pomidorowego
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • Szczypta chili
    • Sól
    • Pieprz

Kapuśniak flaminga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kotlety wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • warzywa 2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w małą kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie.
    Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną, pokrojoną w słupki marchew oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • zupa 3. Zupa gotowa. Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy