„Kanapka” pomidorowo – szparagowa z mozzarelą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Lubicie mozzarellę ? Jeśli tak, to taka kanapka przypadnie Wam do gustu.

  • 35 min

Składniki:

  • 4 duże pomidory malinowe
    4 duże kulki mozzarelli
    pęczek zielonych szparagów
    świeża bazylia
    2 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    gęsty ocet balsamiczny

„kanapka” pomidorowo – szparagowa z mozzarelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ym2xgf 1. Pomidory pokroiłem w dość grube plastry. Mozzarellę pokroiłem na plastry tej samej grubości co pomidory. Szparagi opłukałem, odciąłem końcówki, ugotowałem na parze ok. 10 minut.
    Bazylię posiekałem, wymieszałem z pokrojonym czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem.
    Marynatą polałem ciepłe szparagi, delikatnie wymieszałem, aby pokryła całe szparagi.
    Odstawiłem na ok. 15 minut.
    Na talerzu ułożyłem plaster pomidora, na nim plaster mozzarelli, posmarowałem lekko marynatą ziołowo-czosnkowo, ułożyłem warstwę szparagów, przyciętych tak, aby główki lekko wystawały na zewnątrz, na to ponownie plaster pomidora, mozzarelli i ponownie posmarowałem marynatą, zakończyłem plastrem pomidora. Lekko docisnąłem, oprószyłem solą, świeżo mielonym pieprzem i lekko skropiłem oliwą oraz gęstym octem balsamicznym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy