Tarta pomidorowo-szparagowa z mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna tarta z warzywami i masą serowo-jajeczną

  • 45 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    250g mąki pszennej
    125g masła
    pół łyżeczki soli
    3 żółtka

    Farsz do tarty:
    1 kulka mozzarelli
    3 całe jajka
    3 białka
    180g śmietany 18%
    2 białe szparagi
    1 duży pomidor
    10 listków bazylii
    pół łyżeczki przyprawy do mozzarelli
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Jajko

Tarta pomidorowo-szparagowa z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 25 min. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki silikonowej formy do tarty, ciasto gęsto nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika w temp. 180°C na 15 min.
    Farsz: Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozłożyć na podpieczonym cieście. Pomidory pokroić w półplasterki, szparagi oczyścić, obrać i odciąć twarde końcówki, pokroić w 1,5 cm kawałki. Pomidory, szparagi i bazylię rozłożyć na mozzarelli. Masa jajeczna: Jajka ubić ze śmietaną, doprawić przyprawami i zalać równomiernie tartę. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 40 min. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Jajka Mozzarella Pomidor Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować