Kalafior z jajkiem z sosem beszamelowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Taką potrawkę podaję zazwyczaj do gotowanych ziemniaków oraz mięsa .

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kalafior

    3 marchewki

    4 jajka

    natka pietruszki

    składniki na sos:




    3 lyżki masła

    2 łyżki mąki

    1,5 szklanki mleka

    poł szklanki śmietany 18 %

    2 żółtka

    sól pieprz galka muszkatolowa do smaku

Kalafior z jajkiem z sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Marchewkę obrać i pokroić w krążki .

    2.Kalafior oczyścić,podzielić na różyczki ,gotować na małym ogniu pod przykryciem,po około 10 min dodać marchewkę.

    3.Jarzyny odcedzić.

    4.Ugotować jajka na twardo.

    5.tłuszcz rozgrzać,dodać mąkę,zasmażyć,rozprowadzić zimnym mlekiem,szybko mieszając trzepaczką,zagotować i gotować około 8 minut na małym ogniu.Następnie dodać śmietanę połączoną z żółtkami oraz pokrojoną drobno natkę.Doprawić do smaku.

    6.Do sosu włożyć kalafior oraz marchewkę i chwile podgrzać

    7.Przelożyć na talerz a na wierzch ułożyć połówki jajek.

Komentarze

Podobne przepisy