Kalafior z brokułem pod sosem ogórkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior oraz brokuł oczyścić opłukać ,ugotować w wrzącej osolonej wodzie.Wyjąć,ostudzić,podzielic na różyczki.Ułożyć jedną warstwę na przemian w natłuszczonym i oprószonym bułką tartą żaroodpornym większym naczyniu.
...W rondelku rozgrzać tłuszcz,dodać mąkę,lekko zasmażyć.Następnie powoli wlewać zimne mleko.Mieszając szybko trzepaczką zagotować.Sos przyprawić solą i pieprzem,dodać startego na tarce o dużych oczkach i odciśniętego z nadmiaru soku ogórka oraz koperek.
...Przygotowanym sosem zalać brokuł i kalafior.Posypać serem i rozłożyć plasterki pomidora.
..Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temp.180st.C
Komentarze