Kalafior z brokułem pod sosem ogórkowo-koperkowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zapiekany kalafior i brokuł a do tego ser i pyszny sos na bazie ogórka i koperku to jak dla mnie połączenie idealne.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kalafior

    1 brokuł

    200 ml mleka 1,5%

    40 g masła

    20 g mąki

    1 świeży ogórek

    4 łyżki posiekanego koperku

    4 łyżki startego żółtego sera

    plasterki pomidora

    sól,pieprz do smaku

    bulka tarta oraz tłuszcz do formy.

Kalafior z brokułem pod sosem ogórkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior oraz brokuł oczyścić opłukać ,ugotować w wrzącej osolonej wodzie.Wyjąć,ostudzić,podzielic na różyczki.Ułożyć jedną warstwę na przemian w natłuszczonym i oprószonym bułką tartą żaroodpornym większym naczyniu.

    ...W rondelku rozgrzać tłuszcz,dodać mąkę,lekko zasmażyć.Następnie powoli wlewać zimne mleko.Mieszając szybko trzepaczką zagotować.Sos przyprawić solą i pieprzem,dodać startego na tarce o dużych oczkach i odciśniętego z nadmiaru soku ogórka oraz koperek.

    ...Przygotowanym sosem zalać brokuł i kalafior.Posypać serem i rozłożyć plasterki pomidora.

    ..Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temp.180st.C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy