Kalafior w cieście piwnym

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tak podany kalafior jest pyszną przekąską. Przepis przysłała Małgorzata Janik

  • Łatwy

Składniki:

  • - kalafior: 1 sztuka
    - mąka: 1 szklanka
    - olej: 2 łyżki
    - piwo: 0.75 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - curry: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - Żółty ser (starty): 10 dekagramów
    - masło (do smażenia): 4 łyżki

Kalafior w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora myjemy, dzielimy
    na różyczki i gotujemy 10 minut
    w osolonej i osłodzonej
    wodzie. Odcedzamy.
  • 2. Ciasto: białka oddzielamy
    od żółtek. Mąkę przesiewamy,
    dodajemy żółtka. Mieszając,
    wlewamy olej i piwo, wsypujemy
    curry. Białka ubijamy
    na sztywno, delikatnie mieszamy
    z ciastem.
  • 3. Różyczki kalafiora zanurzamy
    w cieście i smażymy na
    roztopionym maśle. Gorące
    posypujemy żółtym serem.

Komentarze

Podobne przepisy