Kalafior i brokuły z kotlecikami w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły i kalafior oczyścić ,podzielić na różyczki i umyć - zblanszować. Warzywa odcedzić ,wywar zachować.
Cebulę obrać i posiekać. Do mięsa dodać 1 żółtko ,cebulę ,bułkę tartą ,musztardę ,sól i pieprz ,wyrobić. Uformować kotleciki i smażyć na oleju.
Cytrynę sparzyć. Skórkę obrać w paseczki ,wycisnąć sok. Zagotować 250 ml wywaru z warzyw ,lekko zagęścić zagęstnikiem. 1 żółtko rozkłócić z sokiem z cytryny i wymieszać z gorącym sosem ( nie gotować). Sos doprawić solą i pieprzem.
Pietruszkę opłukać ,osuszyć ,posiekać i dodać do sosu. Warzywa i kotleciki polać sosem ,posypać skórką z cytryny.
Komentarze