kajmakowe kuleczki z preparowanego ryżu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pamiętacie szyszki z preparowanego ryżu?? robione z krówek ciągutek i masła?? PYCHA! piękne wspomnienia z dzieciństwa … Dziś postanowiłam przygotować „coś” podobnego, ale w trochę lżejszej i łatwiejszej wersji! :) zapraszam na super pyszne kajmakowe kuleczki z preparowanego ryżu.

  • 30 min

Składniki:

  • przepis na ok 25-30 kuleczek
    1 puszka masy kajmakowej tradycyjnej (u mnie Bakalland 460g)
    130g preparowanego ryżu
    ok. 30 sztuk papilotek o średnicy dolnej 2,5 cm

Kajmakowe kuleczki z preparowanego ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajmak przekładamy do garnka i delikatnie podgrzewany aby troszeczkę się upłynnił. Gdy masa będzie podgrzana, wrzucamy cały ryż i dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarenka były idealnie oblepione kajmakiem. Przygotowujemy sobie miskę z woda i papiloki. Dłonie moczymy w wodzie i bierzemy porcję ryżu – nadajemy mu kształt kuleczki i układamy w papilotkach. Gdy wszystkie kuleczki będą gotowe wkładamy do lodówki na ok. 1h do schłodzenia. Przechowujemy w lodówce maksymalnie do 7 dni. PYCHA!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy