Jogurtowe muffiny z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne, truskawkowe babeczki z aromatem śmietankowym, na jogurcie. Bardzo wilgotne, mięciutkie i sycące, o cudownym zapachu. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 300 gramów
    - soda (płaskie): 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - Jajko: 1 sztuka
    - jasny, brązowy cukier: 120 gramów
    - olej: 80 mililitrów
    - jogurt naturalny: 250 gramów
    - aromat śmietankowy (parę kropli): 0.5 łyżeczki
    - truskawki (umytych, obranych): 200 gramów

Jogurtowe muffiny z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli.
  • 2. W drugiej misce wymieszać olej, jajko, cukier, jogurt i parę kropli aromatu śmietankowego.
  • 3. Truskawki pokroić na niewielkie kawałeczki, dodać do mąki, wymieszać.
  • 4. Połączyć ze sobą wszystkie składniki krótko mieszając. Przekładać ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 25 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

    Udanych wypieków :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy